A gyermek keresztszülőinek kiválasztása

A gyermek keresztszülőinek megválasztása fontos és felelősségteljes kérdés azoknak a szülőknek, akik a keresztelő megszervezése mellett döntöttek. Ki a legalkalmasabb jelölt és mik a keresztszülők feladatai?

A keresztszülők szerepe

A gyermek keresztszülőinek kiválasztása jelentős esemény, hiszen ők válnak a gyermek lelki szüleivé. Az egyház szemszögéből azt várják tőlük, hogy a gyermeket Isten elé tárják, a keresztény hitbe bemutassák azzal, hogy megismerteti a Bibliával és a keresztényekre jellemző szokásokkal. A szülők szemszögéből a keresztszülőknek erkölcsi támaszuk kell lenniük a gyermek nevelésében, útmutatást kell adni a jövőre nézve, tanácsadói lenni, válaszolni az őt érintő kérdésekre.

Továbbá a keresztszülőknek példát kell mutatniuk a gyermeknek, közel kell lenniük hozzá, hogy megbízhasson bennük, és hogy részt vegyen élete minden más fontos pillanatában. Röviden: a gyermek keresztszülei egyszerre ötvözik a szülő, a barát és a tanár szerepét az életben.

Keresztszülők kiválasztása

Tegnaptól máig komoly változásokon mentek keresztül a gyermek keresztszülőválasztásának hagyományai. Évekkel ezelőtt a szülőknek azt a házaspárt kellett keresztszülőnek választaniuk, akinek a legjobb szerencséje volt az esküvőjükön. Ma azonban nem mindig ez a gyakorlat.

Az egyház feltételei, hogy a keresztszülők megkeresztelkedjenek, keleti ortodox keresztények, hívők. Addig lehetnek a gyermek rokonai, amíg nem a gyermek szülei. Az is rendben van, hogy a keresztszülő „ismétel” (azaz a pár első és második gyermekét is elnevezi), de a legtöbb szülő más keresztszülőt választ a gyerekeknek.

A gyermek keresztszülei lehetnek a szülők rokonai vagy barátai, a családi állapotuk sem számít. Fontos, hogy komoly és felelősségteljes embereknek bizonyultak, akikre a nehéz időkben is lehet számítani. Közel kell lenniük a gyermek szüleihez, mert a hagyomány azt diktálja, hogy a keresztszülők minden családi ünnepségen részt vegyenek. Ráadásul, ha a gyerek ismeri őket (bár képszerűen), akkor nem fog stresszelni és sírni a templomban keresztelés közben.

Keresztapa vagy keresztanya?

Mint egy ember kereszteli meg a gyereket, a szülőknek kell választaniuk, hogy keresztapa vagy keresztanya (a múltban akár a keresztanya, akár a vőfély volt). Ebben a kérdésben nincs egyházi megkötés, de évekkel ezelőtt az emberek többnyire azért választottak keresztapát a gyereknek, mert úgy gondolták, hogy rá lehet támaszkodni, mert ő felel a fontos dolgokért a családban. Manapság azonban sok anya kéri, hogy egy nő megkeresztelje a gyermekét, mert hisznek veleszületett anyai ösztönében.a szebbik nemre jellemző aggodalomban és válaszkészségben.

A keresztszülők kötelessége a keresztelés során

A keresztelőhöz a keresztapának két ünnepi gyertyát kell vásárolnia neki és a keresztgyermeknek, hogy meggyújtsák a templomban. Vegyen új fehér kendőt is, amivel letörölheti a gyermek arcát. Egyes templomokban a papnak is kérnek arckendõt és szappant, amit a keresztszülõk biztosítanak, de ez a helyi normáktól függ. Egyes részeken bevett szokás, hogy a keresztszülők az alkalomra új ruhába öltöztetik a keresztgyerekeket, de ez nagyban függ attól, hogy milyen kapcsolatban vannak a családdal. Máshol az a szokás, hogy a keresztszülők nem csak a keresztelőre öltöztetik fel a gyereket, hanem egy másik nagy alkalomra is (első iskolai vagy ballagási nap).

Úgy gondolják, hogy az ünnepre a keresztapának talizmánt kell adnia a gyermeknek, ami egészséget és szerencsét hoz neki az életben. Hagyományosan ez egy kereszt (arany, ezüst vagy közönséges fémből) vagy egy ikon, amelyet a templom szentelt fel. A keresztszülők is részt vesznek a keresztelés utáni lakomán, kalácsot, édességet, bort és mézet visznek.

Lásd még: Keresztség

Loading...
Tanacs