A tudomány megszólalt! A csokitorta a legjobb reggeli a fogyáshoz

Emlékszel, amikor kisgyerek voltál, és annyira szeretted a csokoládét, hogy vacsorára, reggelire és ebédre is kívántad? Csokoládé torta vacsorára vagy bármilyen étkezésre abszolút nem volt-nem. Ha szerencséd van, és elkészítetted a zöldségeket, adhatnak egy darab csokoládét.

Gondolhattad magadban: „Ha nagy leszek, csokitortát fogok enni reggelire, ebédre és vacsorára.” Nos, az álma, hogy csokoládét eszik reggelire, valósággá válhat, és az új kutatások szerint meg kell tennie.

Annak ellenére, hogy folyamatosan halljuk, hogy a csokoládé jót tesz nekünk, nehéz elhinni, hogy valami ilyen finom és édes az egészséges táplálkozás része. Tudjuk, hogy a csokoládéevés segíti kognitív funkcióinkat, más szóval segít ébernek maradni.

Úgy tűnik, ha csokitortát eszünk reggelire, az segít a fogyásban – állítja a tudomány. Az izraeli Tel Avivi Egyetem tanulmánya szerint a sütemény reggeli elfogyasztása segít a diétázóknak megőrizni súlyukat.

A tanulmányhoz a kutatók 193 elhízott felnőttet vontak be – akiknek a felét véletlenszerűen besorolták egy bőséges, 600 kalóriás reggelire, amely édes csemegét, például sütit, süteményt vagy fánkot tartalmazott. A résztvevők másik felének azt mondták, hogy egy kis 300 kalóriás reggelit egyen.

Mindkét csoportban ugyanannyi kalória volt naponta: 1600 kalóriát a férfiak és 1400 kalóriát a nők. A bőséges reggelit fogyasztó csoport összességében kevesebb kalóriát fogyasztott (300-400) vacsorára. 16 hét diéta után mindkét csoport körülbelül ugyanannyit fogyott. A vizsgálat követési időszakában azonban a résztvevőknek azt tanácsolták, hogy folytassák a diéta követését, bár több kalóriát fogyaszthatnának, ha éhségtől motiválják.

A kis reggelizős csoport 24 kg-ot hízott, míg a nagy reggeliző csoport átlagosan 15 kg-ot fogyott, ami ismét bizonyítja, hogy a reggeli valóban a nap legfontosabb étkezése. És még érdekesebb volt, hogy akik a nagy reggelit desszerttel fogyasztották, annak alacsonyabb volt a ghrelin szintje (egy étvágygerjesztő hormon), és kevesebb volt a vágyuk, mint azoknál, akik desszert nélkül fogyasztották el a kis reggelit. Így a következő reggeli egy darab csokitorta lehet a tudomány áldásaival, és nem kell megbánni, mivel segített a fogyásban.

„A desszert jellemzően csökkenti a szénhidrát utáni sóvárgást a nap későbbi szakaszában” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Daniela Jakubowicz. Dr. Jakubowicz a „The Big Breakfast Diet” című bestseller szerzője, és kijelentette: „Amikor felébred, agyának azonnali energiára van szüksége. Ez az a napszak, amikor a szervezet az ételt energiává alakítja. Később a nap folyamán, amikor eszik, teste és agya továbbra is éber állapotban van, és zsírraktárként megtakarítja az élelmiszerekből származó energiát. Így akkor is hízol, ha kevesebbet eszel.”

Ha diétázunk, természetesen éhesebbek vagyunk, megemelkedik a ghrelin szint és lelassul az anyagcserénk. A fehérjét, szénhidrátot és valami édeset tartalmazó bőséges reggeli segíthet ellensúlyozni ezeket a változásokat, így az emberek hosszabb ideig be tudnak tartani az étrendjüket, és megőrizhetik fogyásukat.

Persze a finomított cukor és liszt folyamatos fogyasztása senkinek nem tesz jót, így az alkalmanként megkívánt süteményt megeheti reggelire, csak ne legyen szokása. A reggeli sütemény nemcsak a diétán segít, hanem megmosolyogtatja belső gyermekét is.

kérdés, gr

Loading...
Tanacs