Az élettel való elégedettség: mit javasol a tudomány ennek növelésére

Minél pozitívabb képet alkot a testéről, annál több pszichológiai jólétet és elégedettségérzetet kelt a mindennapi életében – támasztja alá az angliai Anglia Ruskin Egyetem (ARU) kutatói által vezetett új tudományos tanulmány.

A Body Image folyóiratban megjelent kutatás az egyik legnagyobb tanulmány, amelyet valaha is végeztek a testkép kérdéskörében, 65 nemzet 56 968 résztvevőjével.

Olvassa el még: Test pozitív vagy negatív? Test semleges!

A kutatás a „test megbecsülésére” összpontosított, amelyet úgy definiáltak, mint „a test elfogadása, kedvező nézetei és tisztelete, ugyanakkor elutasítja a modern megjelenési normákat, amelyeket a média hirdet, mint az emberi szépség egyetlen formáját”.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a test magas szintű megbecsülése számos pozitív jóléti jellemzővel jár, mint például a jobb önértékelés és az egészséges táplálkozási szokások.

A pozitív testkép kulcsfontosságú az elégedettség érzéséhez

Az Anglia Ruskin Egyetem (ARU) kutatóinak vezetésével egy tudóskonzorcium 65 országban kérte fel a résztvevőket a Body Assessment Scale-2 (BAS-2) kitöltésére, amely tíz olyan elemet tartalmaz, amelyekre pozitív vagy negatív választ kértek. amelyek közül „tisztelem a testem” és „becsülöm testem különböző és egyedi tulajdonságait”.

A kutatók azt találták, hogy minden nemzetben a nagyobb testbecsülés szignifikánsan összefügg a magasabb pszichológiai jóléttel. A test megbecsülése is magasabb volt az egyedülállók (a jegyesekhez vagy házasokhoz képest) és vidéken élő résztvevők körében.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a 65 vizsgált országban nagy különbségek vannak a testértékelési pontszámok között. A legalacsonyabb pontszámot Ausztrália érte el, ezt követi India, majd az Egyesült Királyság. A skála másik végén Málta érte el a legmagasabb pontszámot.

Dr. Viren Swami, az Anglia Ruskin Egyetem (ARU) szociálpszichológia professzora és a tanulmány vezető szerzője elmondta: „Ez az egyik legnagyobb testképvizsgálat, amelyet valaha végeztek, több mint 250 tudós részvételével végzett közös kutatás eredményeként.

Megállapításunk, miszerint a test magasabb megbecsülése jobb pszichológiai jóléttel jár együtt, rávilágít annak fontosságára, hogy olyan módszereket fejlesszünk ki, amelyekkel pozitívabb testképet lehet előmozdítani világszerte.”

Loading...
Tanacs