Hogyan lehet felismerni a cukorbetegséget?

A cukorbetegség olyan betegség, amelyben a szervezet nem tud úgy energiát előállítani, ahogy kellene, és ez azért történik, mert nem termel elegendő mennyiségű inzulint, vagy az inzulin nem működik megfelelően.

Ha nincs elegendő inzulin, a vérben a glükóz megemelkedik, és a vizelettel ürül ki a szervezetből.

Jelek tünetek cukorbetegség

A cukorbetegség leggyakoribb tünetei a következők:

 1. Gyakori vizelés
 2. Fokozott éhség- és szomjúságérzet
 3. Megmagyarázhatatlan fogyás
 4. Fáradtság és kimerültség
 5. Túlzott testsúly
 6. Látászavarok
 7. A bőr szárazsága és viszketése
 8. Sérülések és sebek lassú gyógyulása
 9. Bizsergés a kezekben és a lábakban
 10. Más családtagoknál diagnosztizált cukorbetegség
 11. 7,0 mmol/l feletti vércukorszint

A cukorbetegség első tünetei olyan finomak lehetnek, hogy könnyen figyelmen kívül hagyhatók. Különös figyelmet kell fordítaniuk a cukorbetegség jeleire és tüneteire a túlsúlyos embereknek és azoknak, akiknek családtagjaiknál ​​már diagnosztizáltak cukorbetegséget.

Ha nem kezelik, a cukorbetegség nemcsak csökkenti az életminőséget, hanem le is rövidítheti azt. Ez az egyik oka annak, hogy a betegséget korai szakaszban kell diagnosztizálni.

Annak érdekében, hogy a betegség időben felismerhető legyen, az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb tüneteket és magyarázatot arra, hogy miért fordulnak elő.

Fokozott szomjúság és gyakori vizelés

Ez a cukorbetegség két leggyakoribb tünete. Cukorbetegség esetén a vesék nem tudják felszívni az összes felesleges glükózt. Emiatt a felesleges glükóz a vizeletbe kerül, és folyadékot von el a szövetekből. Ez a mechanizmus okozza a gyakori vizelést, és ezért érzi magát kiszáradtnak. A kiszáradás fokozott szomjúságérzetet okoz, és több folyadékot kezd inni, ami még gyakoribb vizeletürítéshez vezet. Egy átlagos egészséges ember naponta 6-7 alkalommal vizel.

Fokozott éhségérzet

Ez a tünet a fokozott szomjúsággal és gyakori vizelettel kombinálva alkotja a cukorbetegség három fő jelét. A megnövekedett éhségérzet az inzulintermelés csökkenése vagy hiánya, valamint a szervezet képtelensége a vérből származó glükóz energiává alakítására. Jellemző erre a tünetre, hogy étkezés után nem tűnik el, és állandó éhségérzetként nyilvánul meg.

Fáradtság

A kimerültség a cukorbetegségben azért jelentkezik, mert a szervezet sejtjei nem rendelkeznek elegendő glükózzal az energiatermeléshez. A gyakori vizelés okozta kiszáradás is hozzájárul a kimerültség érzéséhez.

Látászavarok

A homályos látás a cukorbetegség korai jele is. A homályos látás a folyadékok mozgása miatt következik be, ami a szemlencse megduzzadását és alakjának megváltoztatását okozza. Ez a tünet átmeneti, és eltűnik, amikor a cukorszint stabilizálódik, azonban ha nem kezelik, ezek a változások előrehaladhatnak, és akár vaksághoz is vezethetnek.

Megmagyarázhatatlan fogyás

Ez a tünet azért jelentkezik, mert a szervezet nem tudja felhasználni a glükózt energiaforrásként. Alternatív energiaforrásként elkezdődik a zsír és az izmok fogyasztása. A kiszáradás fogyáshoz is vezet.

A bőr viszketése és szárazsága

Ez a tünet azért jelentkezik, mert a glükóz vizelettel történő kiválasztásakor folyadékot vesznek fel más szövetekből, beleértve a bőrt is. A száraz bőr viszkető érzést okoz, az ilyen bőr vakarása pedig berepedezéshez, sőt bőrfertőzéshez vezet. A bőr gombás fertőzés miatt is viszkethet, ami igen gyakori a cukorbetegeknél.

Sérülések és sebek lassú gyógyulása

A vér magas glükózszintje rossz keringéshez vezet, és megnehezíti a sérülések gyógyulását. Ez a tünet a test minden részén megjelenik, de leggyakrabban a lábfejen jelentkezik, ahol komolyabb problémákra is utalhat.

Sötét foltok a bőrön

Acanthosis nigricans olyan bőrbetegség, amely bársonyos textúrájú, sötét foltok formájában jelenik meg. Leggyakrabban a nyak, a hónalj, az ágyék, a könyök és a térd mögötti bőrredőiben jelenik meg. Ez a tünet gyakori előfordulás cukorbetegeknél.

Bizsergés a kezekben és a lábakban

A karok és lábak bizsergése, csiklandozása vagy fájdalma szintén cukorbetegségre utal. Ez a tünet azért jelentkezik, mert a magas vércukorszint rossz keringéshez vezet.

A diagnózis felállítása

A cukorbetegség diagnózisa általában több klinikai tünet és elemzés alapján történik:

 • Vizeletvizsgálat, amely megemelkedett glükózszintet és ketonok megjelenését mutatja
 • Vérelemzés, amely emelkedett glükóz értékeket mutat
 • Túlzott szomjúság
 • Gyakori vizelés

A tünetek időben történő felismerésével a cukorbetegség kordában tartható és a betegség szövődményei elkerülhetők. Ha a fenti tünetek és panaszok egy részét felismeri magában, javasoljuk, hogy forduljon orvosához további útmutatásért.

Webáruházunkban olyan termékeket találhat, amelyek segíthetnek a cukorbetegség szabályozásában és megelőzésében:

Az egészséged legyen az első.

Az Ön Elbi Medikalja

Loading...
Tanacs