Miért ne dobja ki a gázszámlát – ha értékes lehet

A benzinkutak látogatásakor sok sofőr vagy nem kér nyugtát, vagy kidobja. Azt viszont nem tudják, hogy ez a papír az egyetlen „fegyverük” arra az esetre, ha egy csaló áldozatává válnának.

Ellenőrizhetetlenek azok a dimenziók, amelyeket az üzemanyag-csalás jelensége felvett, és az illetékes ellenőrző hatóságok teljes éberségét váltja ki, akik kitartó erőfeszítéseket tesznek a fogyasztók megvédése és a költségükre felhalmozók megbüntetése érdekében.

Az Állami Általános Vegyészeti Szolgálat (GCHK) munkájának eredménye, amely a 2020-2022 közötti három év során 8820 üzemanyagmintát elemzett, és 276 szabálytalanul hamisított mintát talált, jelzik az üzemanyag-hamisítás jelenségének eszkalációját. .

Amint rámutattunk, hamisított üzemanyagnak minősül minden olyan üzemanyag, amelyet más típusú üzemanyaggal, különféle kémiai vegyületekkel vagy akár vízzel kevertek össze azzal a céllal, hogy növeljék az ügyes benzinkúttulajdonos vagy a gáz üzemanyag-szállítójának literenkénti nyereségét. állomás.

A hamisítás egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb fajtája a toluol, ami az autómotorra is katasztrofális következményekkel jár, mivel korrozív és lebontja a motor összes elasztomerjét, pl. tömítéseket, karimákat, csöveket stb. .Pi. A motorban keletkező károk katasztrofálisak lehetnek, a károsult anyagi terhe több száz euróra tehető.

Az igazság az, hogy a sofőröknek nem sok „fegyver” áll rendelkezésére, azon túl, hogy gyanújukat vagy eseményeiket (névvel vagy névtelenül) jelenthetik az Általános Fogyasztói Titkárság 1520-as vagy az S.D.O.E. 1517-es telefonszámán.

A fenti szervek tájékoztatják az illetékes hatóságokat az ellenőrzés elvégzése érdekében. Megjegyzendő, hogy névtelen panasz esetén a panaszos nem kap tájékoztatást az ellenőrzés eredményéről, ellenkező esetben azonban tájékoztatást kap.

Bárhogy is legyen, minden fogyasztónak az üzemanyag fizetésekor meg kell őriznie a bizonylatot, amelyen különösen hasznos információk szerepelnek, mint például a dátum, az üzemanyag típusa és a tartályba került literek mennyisége.

Tehát, ha bebizonyosodik, hogy a benzinkút hamisított üzemanyaggal kereskedett, a bizonyítékok nagyon hasznosnak bizonyulhatnak az ügyes benzinkút-tulajdonos elleni küzdelemben.

Végezetül érdemes megjegyezni, hogy a bizonyítás életmentőnek tekinthető abban az esetben, ha úgy gondoljuk, hogy a szivattyút „ellopták” úgy, hogy járművünk tartályába az utóbbi kapacitásánál nagyobb mennyiséget helyeztünk.

Természetesen az 5 literes eltérés (55 liter üzemanyag egy 50 literes tartályban) normális lehet, mivel a tartály töltőcsövében/nyakában bizonyos esetekben akár 5 liter is lehet.

Abban az esetben viszont, ha nagy az eltérés – például 60 litert töltünk egy 45 literes űrtartalmú tartályba –, akkor talán egy agyafúrt benzinkúttulajdonos áldozatául estünk, és a bizonyítás az egyetlen mozgatható fegyver. ellene.

carandmotor.gr

Loading...
Tanacs