Nem hülyeség: Mennyi pénzt kell tenni az esküvői borítékba?

A szerbek arról ismertek, hogy szeretnek szórakozni és tudják, hogyan kell szórakozni. Persze mindig gondot okoz a pénz, a boríték, vagyis örök kétség, ha megérkezik az esküvői meghívó, mennyi pénz jut a borítékba ajándékba. Van akinek az 50 euró is sok, van akinek a minimum. Így néz ki az esküvői borítékkal kapcsolatos számítások egyike, és attól függ, milyen közel áll az ifjú házasokhoz.

Mindazoknak a hazai szokásoknak van íratlan árjegyzéke, ahol a szlogen az „adj, amennyit adsz”, de valójában az összegek nagyon pontosan meg vannak határozva.

„Mennyi pénzt adjak úgy, hogy ne szégyelljem magam” – gondolják sokan, köztük egy szerb is, aki nyilvánosan tanácsot kért.

„Régebben 100 euró volt, de az nagyon régen volt, és beütött az infláció. Mennyi van most egy borítékban? Belgrádról van szó” – tette fel a kérdést. Hamarosan sokféle válasz érkezett, amelyek között voltak humorosak, de nagyon logikusak is.

„Tegyél 500-at, engedd el az életet” – olvasható az elsőben, majd a többiben. Egyikük kapta a legtöbb lájkot.

Egy szerb esküvő nem hivatalos árlistája így néz ki, és városonként változhat, de a főváros legdrágább árlistája áll előtted.

Az ifjú házasok esküvőinek előkészítése üzletté vált

Az alap 50 euró személyenként, majd ehhez hozzá kell adni a következőket:

  • közel vagy az ifjú házasokhoz: adj hozzá 50 eurót,
  • keresztapa: adjunk hozzá minimum 50 eurót,
  • gazdag vagy: adj hozzá 50 eurót,
  • szeretnéd, ha mindenki tudná, hogy gazdag vagy: adj hozzá 100 eurót
  • nagyon rossz: adj hozzá 50 eurónál kevesebbet, vagy találj ki egy ürügyet, hogy ne menj el

„Az esküvő előkészítése Szerbiában az ifjú házasok üzletévé vált. Befektetésnek és nyereségnek tűnik, ami nagyon szomorú. Tegyen annyit, amennyit csak tud, és amennyit helyesnek tart” – kommentálta egy másik szerb.

– A minimum annyi, amennyit az ifjú házasok adnak érte – a szék, vagyis az étel ára, tehát nem jelent költséget nekik – tanácsolta a harmadik.

„Számomra 50 euró „székenként” rendben van. Tehát a feleségemmel 100 eurót adunk, amikor megyünk. Amikor elmentünk a rokonokhoz, mindannyian családként, mivel többen voltunk, mindannyian 50-et adtunk. euró az egyik borítékban, és ennyi. az. Szerintem ez teljesen rendben van. Ha a pénz a probléma, akkor nem is kellett volna telefonálni” – olvasható egy másik kommentben.

Természetesen igazi házigazdák, barátok hívnak az esküvőre, hogy együtt szórakozzunk, de az ilyen népi árlisták arra szolgálnak, hogy az ételek és italok mellett a vendégek és az ifjú házasok is tudják, hogyan kell számolni és mire számíthatnak.

Anyós füzete

„Kisvárosból származom, és nálunk íratlan szabály, hogy az ifjú házasok szülei, általában a vőlegény édesanyja, minden ajándékot szépen leírnak egy füzetbe, hogy kiderüljön, mennyit adtak. Az ok nem rosszindulatú, de pl anyámnak három nővére van, különben nagy családunk van, mindig van esküvő és le van írva, hogy ki mit hozott, hogy ne forduljon elő olyanhoz, aki adott nekünk, például 200 eurót, és szégyelljük magunkat egy kisebb figurával. Nem számít, ha egy házból öten ülünk le, és hozunk 50 eurót” – írta Dragica (33) Šumadijából.

A szokások fontosabbak, mint a pénz

„A kelet-szerbiai falumban szinte hangosan kimondták, ki mennyit adott. Ezt ma már nem teszik, és nem is tartanak olyan gyakran sátor alatt esküvőket, de a párnál fontosabb szokást továbbra is tartják. Apám például pontosan tudja, hogy emlékszik az esküvőkre, amelyeken volt, és amikor férjhez megyek, el fogja hívni mindazokat az embereket az esküvőmre, a barátait, akiket nem is ismerek, de ez szerinte. hívd meg a vendégeidet, a vendégeidet, a feleségeidet – a velünk tartott esküvő végén több ezer ember lehet, és ez egy általános buli. Ha valakit véletlenül nem hívnak meg, ha elfelejti, akkor szó szerint Ha tudod, utána meg kell mosnod magad, ahogy tudod, és tudod, hogy nem szándékosan hagytad ki őket, komoly viták törnek ki” – mondja Aleksandar (29) – írja a K1info.

És mit gondolsz, mennyi pénz elég egy borítékba?

Kövessen minket oldalunkon Facebook és Instagram oldal i Twitter fiókot.

Loading...
Tanacs